SELO:n ja SEK:n yhteislausunto elokuvan tilasta Helsingissä

Helsingin kaupungin kirjasto- ja kulttuurilautakunnalle

Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry
Suomen elokuvatuottajien keskusliitto SEK ry

LAUSUNTO
Elokuvapoliittisen työryhmän esityksestä

Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry ja Suomen elokuvatuottajien keskusliitto SEK ry kannattavat lämpimästi Helsingin kaupungin kirjasto- ja kulttuurilautakunnan asettaman työryhmän esittämiä ehdotuksia. Selvityksessä esiintuodut sekä pitkän että lyhyen aikavälin toimenpiteet, joista Helsinkiin perustettava elokuvatalo on keskeisin, ovat perusteltuja ja realistisia.

Näemme Helsingin elokuvatalon ehdottoman tarpeellisena ja kiireellisenä hankkeena. Kuten selvityksestä hyvin käy ilmi, elokuvatalo palvelisi kattavasti eri ikä- ja väestöryhmiä, tarjoten toimintaa elokuvakasvatuksesta elävään arkistotoimintaan.

Suomalaisina elokuvantekijöinä olemme pitkään olleet huolissamme elokuvatarjonnan radikaalista kaventumisesta; nykyään mahdollisuus nähdä elokuvia valkokankaalta rajoittuu lähes yksinomaan kaupallisen ohjelmiston valtavirtaelokuviin. Elokuvatalo tarjoaisi ratkaisun tilanteen korjaamiseen avaamalla ikkunoita niin Eurooppaan kuin angloamerikkalaisen maailman ulkopuolisiin rikkaisiin elokuvakulttuureihin. Elokuvatalo toimisi luontevasti myös kotimaisten lyhyt- ja dokumenttielokuvien kipeästi kaipaamana esitysfoorumina.

Vastatakseen tarkoitustaan elokuvatalon tulee, aivan kuten työryhmä esittää, sijaita Helsingin ydinkeskustassa. Sijainnista päätettäessä ja eri vaihtoehtoja pohtiessa kannattaa mielestämme ottaa huomioon myös Lauri Törhösen opetusministeriölle teettämässä selvityksessä[1] esittämä vaihtoehto.

Helsingissä, 23.2. 2009
Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry; Saara Cantell, puheenjohtaja
Suomen elokuvatuottajien keskusliitto; Jarkko Hentula, puheenjohtaja

[1] Suomen elokuva – Finlands Film, Selvitys elokuvan julkisesta rahoitusjärjestelmästä. Opetusministeriön työryhmämuistioita ja selvityksiä 2008:29, sivut 38-39

Uusimmat julkaisut