Ohjaajaklubilla 15.9. – Kohta 18

"Läheinen aihe, olin saanut elää elokuvan käsittelemää maailmaa", Maarit Lalli määrittelee aiheen valinnan "Kohta 18" elokuvalleen. Häneltä oli juuri kaatunut kahdeksan vuotta kestänyt elokuvan kehittely, ja ajatus uudesta pitkästä kehittelystä tuntui mahdottomalta – piti päästä tekemään elokuvaa. "Kohta 18" syntyi lähipiirissä koetusta nuorten miesten aikuistumisesta. Maaritin poika Henrik toimi myös toisena käsikirjoittajana ja näyttelijänä.
 
Pitkän elokuvan vaatiman rahoituksen kasaaminen osoittautui haastavaksi, kun tv-kanavat eivät projektista innostuneet. Kehittelytuen turvin lähdettiin toteuttamaan episodielokuvan ensimmäistä tarinaa. Ajatuksena oli kerätä sen avulla lisärahoitusta, ja jos rahoitusta ei tulisi, olisi käsissä lyhytelokuva. Työskentelyä jatkettiin pienellä ryhmällä ja nimellisellä korvauksella. Tämä mahdollisti kaikkien lankojen pitämistä omissa käsissä ja täydellistä vapautta, mutta tarkoitti myös erittäin raskasta periodia ohjaaja/tuottaja/käsikirjottaja Lallille. Niukat resurssit tarkoittivat, että monet tehtävät lankesivat ohjaajan harteille; puvustusta kasattiin omista kaapeista, kuvauspaikat etsittiin lähipiiristä, perhettä ja tuttuja työllistettiin kameran edessä ja takana. Tekemisen palo, halu tarinan kertomiseen ja läheisten tuki oli kuitenkin niin suuri, että filmi saatiin kuvattua.
 
Materiaalia kertyi runsaasti, ja se tarjosi useita mahdollisuuksia leikkaamoon – filmin ensimmäinen versio oli nelituntinen. Tiukkojen valintojen ja koenäytäntöjen avulla filmi löysi lopullisen muodon. Jälkikäteen katsottuna, leikkausprosessi olisi vaatinut Lallin mielestä enemmän aikaa, jotta tarinan kerrontaan olisi saatu lisää tempoa. Mutta resurssit (aika ja raha) loppuivat lopulta kesken.
 
Elokuvan valmistuttua Yle kiinnostui filmistä ja siitä on neuvotteluissa nyt myös tv-sarja. Kysyttäessä mikä on jäänyt ohjaajalle päällimmäisenä mieleen projektista, tulee vastaus nopeasti: "Ilo!"

 

Uusimmat julkaisut