Jos et usko, että voit muuttaa elokuvillasi maailmaa, sinun ei pitäisi tehdä elokuvia lainkaan

SELOn puheenjohtaja Aku Louhimies sekä toiminnanjohtaja/lakimies Janne Pellinen osallistuivat eurooppalaisen kattojärjestömme FERAn (Federation of European Film Directors) vuosikokoukseen Lontoossa 27.-29. syyskuuta 2013.
 
Useimmille jäsenillemme FERA on ehkä melko tuntematon organisaatio. Se toimii eurooppalaisten ohjaajajärjestöjen kattojärjestönä ja sen toimipaikka on Brysselissä. FERAssa on jäsenenä 37 järjestöä 29 maasta, edustaen noin 20.000 eurooppalaista ohjaajaa. Lisää tietoa FERAsta löytyy osoitteesta: www.directors.eu
 
Viikonlopun konferenssin aloitti perjantaina puheenvuorollaan amerikkalainen tuottaja Ted Hope, joka puhui elokuvantekijöiden mahdollisuuksista digitaalisena aikakautena ja eritoten katsojien ja tekijöiden toistensa löytämisestä verkossa. Hopen puheenvuoroon liittyvät muistiinpanot löytyvät täältä.
 
FERAn juuri uudeksi kunniapuheenjohtajaksi valittu Sir Alan Parker piti tämän jälkeen oman puheenvuoronsa, jonka mieleenpainuvin toteamus liittyi kysymykseen siitä, voiko elokuvilla muuttaa maailmaa - Jos et usko, että voit muuttaa elokuvillasi maailmaa, sinun ei pitäisi tehdä elokuvia lainkaan - vastasi Parker.
 
Viikonlopun aikana sivuttiin jokavuotiseen tapaan eri maiden elokuvapolitiikan ja tekijänoikeuslainsäädäännön tilannetta ohjaajien kannalta. Kuten arvata saattaa, toisilla eurooppalaisilla mailla menee paremmin, toisilla huonosti. Suomen tilanne kotimaisen elokuvan katsojalukujen ja tuotantotuen määrän kannalta ei ole lainkaan huono, mutta ohjaajien oikeuksien ja toimeentulon osalta meillä on edelleen petrattavaa, eritoten suhteessa muihin pohjoismaihin.
 
Oli hyvä taas tulla muistutetuksi siitä, että yhdessä ohjaajat ovat vahvempia kuin erillään. Tästä yhtenä konkreettisena esimerkkinä saksan ohjaajaliittojen yhteinen voimanponnistus, jossa oikeuteen haastetut televisioyhtiöt tuomittiin maksamaan tekijöille korvausta lain mukaan, jota nämä eivät olleet aiemmin suostuneet noudattamaan. Kuten FERAn hallituksen uusi puheenjohtaja Håkan Bjerking totesi - Ohjaajien on oltava valmiina puolustamaan näkemyksiään ja oikeuksiaan, myös vahvoja vastaan.
 
Kokouksen pressitiedote/loppulauselma löytyy täältä. Siitä löytyy myös lisää tietoa konferenssin keskeisestä annista.
 
 
comments powered by Disqus

Uusimmat julkaisut

Henkilöiden ohjaaminen dokumenttielokuvassa on luottamuksen rakentamista
Elokuvaohjaaja Mia Halme ja Ykä Nieminen, yksi elokuvan päähenkilöistä, puhuivat Selon ohjaajaklubilla todellisen elämän henkilön ohjaamisesta ja siitä, miten pystyy puhumaan intiimistä, joskus rajusta elämänvaiheessa avoimesti ja reflektoivasti.
SELO hakee osa-aikaista lakimies-toiminnanjohtajaa
Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry hakee osa-aikaista lakimies-toiminnanjohtajaa tammikuusta 2018 lähtien. Hakuaika päättyy 13. marraskuuta.
Ohjaajaklubi 7. marraskuuta: Joka toinen pari / Every Other Couple
Ohjaaja Mia Halmeen vieraaksi saapuu yksi elokuvan päähenkilöistä, Ykä Nieminen. Elokuvan jälkeen Mia ja Ykä keskustelevat siitä millaista on ohjaajan työ, kun kameran edessä ei olekaan näyttelijä vaan todellisen elämän henkilö. Moderoijana Saara Saarela.
Kannanotto itseä ja toisia kunnioittavan työkulttuurin puolesta
Viime päivinä on raportoitu elokuva-alan sisällä tapahtuneista vallan väärinkäytöksistä, jotka ovat tulleet näkyviin erityisesti seksuaalisena häirintänä. Selo tuomitsee tällaisen käytöksen yksiselitteisesti ja haluaa muistuttaa, että elokuvateoksen ensisijaisena tekijänä ohjaajalla on suuri moraalinen vastuu siitä, miten hän käyttää valtaansa elokuvatuotannossa. Tavoitteena tulee olla avoin, itseä ja toisia kunnioittava työkulttuuri.
Miami veti salin täyteen puvustuksen ja ohjauksen yhteistyöstä kiinnostuneita
Elokuvateatteri Orion oli ääriään myöten täynnä, kun Tiina Kaukanen ja Zaida Bergroth kertoivat yhteistyöstään SELOn ohjaajaklubilla tiistaina 10. lokakuuta.