Jos et usko, että voit muuttaa elokuvillasi maailmaa, sinun ei pitäisi tehdä elokuvia lainkaan

SELOn puheenjohtaja Aku Louhimies sekä toiminnanjohtaja/lakimies Janne Pellinen osallistuivat eurooppalaisen kattojärjestömme FERAn (Federation of European Film Directors) vuosikokoukseen Lontoossa 27.-29. syyskuuta 2013.
 
Useimmille jäsenillemme FERA on ehkä melko tuntematon organisaatio. Se toimii eurooppalaisten ohjaajajärjestöjen kattojärjestönä ja sen toimipaikka on Brysselissä. FERAssa on jäsenenä 37 järjestöä 29 maasta, edustaen noin 20.000 eurooppalaista ohjaajaa. Lisää tietoa FERAsta löytyy osoitteesta: www.directors.eu
 
Viikonlopun konferenssin aloitti perjantaina puheenvuorollaan amerikkalainen tuottaja Ted Hope, joka puhui elokuvantekijöiden mahdollisuuksista digitaalisena aikakautena ja eritoten katsojien ja tekijöiden toistensa löytämisestä verkossa. Hopen puheenvuoroon liittyvät muistiinpanot löytyvät täältä.
 
FERAn juuri uudeksi kunniapuheenjohtajaksi valittu Sir Alan Parker piti tämän jälkeen oman puheenvuoronsa, jonka mieleenpainuvin toteamus liittyi kysymykseen siitä, voiko elokuvilla muuttaa maailmaa - Jos et usko, että voit muuttaa elokuvillasi maailmaa, sinun ei pitäisi tehdä elokuvia lainkaan - vastasi Parker.
 
Viikonlopun aikana sivuttiin jokavuotiseen tapaan eri maiden elokuvapolitiikan ja tekijänoikeuslainsäädäännön tilannetta ohjaajien kannalta. Kuten arvata saattaa, toisilla eurooppalaisilla mailla menee paremmin, toisilla huonosti. Suomen tilanne kotimaisen elokuvan katsojalukujen ja tuotantotuen määrän kannalta ei ole lainkaan huono, mutta ohjaajien oikeuksien ja toimeentulon osalta meillä on edelleen petrattavaa, eritoten suhteessa muihin pohjoismaihin.
 
Oli hyvä taas tulla muistutetuksi siitä, että yhdessä ohjaajat ovat vahvempia kuin erillään. Tästä yhtenä konkreettisena esimerkkinä saksan ohjaajaliittojen yhteinen voimanponnistus, jossa oikeuteen haastetut televisioyhtiöt tuomittiin maksamaan tekijöille korvausta lain mukaan, jota nämä eivät olleet aiemmin suostuneet noudattamaan. Kuten FERAn hallituksen uusi puheenjohtaja Håkan Bjerking totesi - Ohjaajien on oltava valmiina puolustamaan näkemyksiään ja oikeuksiaan, myös vahvoja vastaan.
 
Kokouksen pressitiedote/loppulauselma löytyy täältä. Siitä löytyy myös lisää tietoa konferenssin keskeisestä annista.
 
 
comments powered by Disqus

Uusimmat julkaisut

Ohjaajan tehtävä on luoda oikeanlainen ilmapiiri
Ohjaajaklubilla esitetty elokuva Hymyilevä mies veti elokuvateatteri Orionin täyteen. Paikalla kuvan estetiikasta olivat keskustelemassa ohjaaja Juho Kuosmanen ja kuvaaja JP Passi.
Tervetuloa elokuva-alan jalkapallo-otteluun 2017!
Ohjaaja! Tule pelaamaan tai kannustamaan oma joukkueesi Les Auteurs voittoon elokuva-alan futisturnauksessa syyskuun ensimmäisenä lauantaina. Ilmoittaudu ennakkoon niin kentälle kuin jälkipeleihin!
Ohjaajaklubit SELOn jäsenetu
Ohjaajaklubi maksuton jäsenetu selolaisille, syksystä 2017 lähtien maksullinen muulle yleisölle.
Pahan kukkien visuaalisesta ilmeestä
Kevään viimeisellä ohjaajaklubilla vuorossa oli Antti J. Jokisen Pahan kukat. Ohjaajan vieraana oli elokuvan kuvannut Matti Eerikäinen.
Avain-ryhmän kannanotto Yle-lain muuttamiseen HE 13/2017
Avain-ryhmä, joka on elokuva-alan yhteenliittymä, otti kantaa hallituksen esitykseen eduskunnalle Yleisradio-lain muuttamiseksi ja toimitti 6.5.2017 elokuva-ja media-alan järjestöjen allekirjoittaman vetoomuksen liikenne- ja viestintävaliokunnalle 6.6.2017.