Pieni yösoitto - tekijänoikeusrikkomus ja miten se tehdään

Vuonna 1987 ohjasin MTV:lle Ilse Raution kirjoittaman näytelmän Pieni yösoitto.  Näytelmä kertoo sellistin (Leena Uotila) ja putkimiehen (Alpo Vilhunen) melko epätavallisesta suhteesta.  Se oli siis komedia.

Puolisen vuotta sitten MTV3 oli yhteydessä ja kysyi, voisiko näytelmän julkaista DVD:na. Kaikin mokomin, vastasin, olen aina ollut melko ylpeä siitä jutusta ja olisi kivaa että se ei jäisi täysin unholaan.

Myöhemmin MTV3 lähetti DVD:n kannet ja kysyi mielipidettäni. Minusta kannet näyttivät oikein hyviltä.

Sitten eräs konsultti - ei siis maikkarilainen vaan ihminen, jolle oli annettu tehtäväkseen toimittaa DVD:n - soitti ja kysyi muistanko mitä musikkia käytettiin näytelmässä, kuvaussihteerin teostoraporttia kun ei löydy mistään. Vastasin etten muista kaikkia mutta jos hän lähettää minulle näytelmän jossain muodossa, pystyn takuulla tunnistamaan kaikki kappaleet. Koska näytelmä kertoi muusikosta, musiikkivalinnat eivät olleet sattumanvaraisia.

Tätä hän ei voinut tehdä vaan sanoi ottavansa muutenkin selvää musiikista.

Perjantaina 25.4.2014 posti toi minulle kotiin DVD:n.  Istuin katsomaan sen samana iltana.

Järkytys oli suuri. Melkein kaikki musiikikappaleet oli vaihdettu, ilmeisesti n.s. “library” musiikkiin.  Valinnat olivat törkeän sopimattomia. Räikein esimerkki oli kohtauksessa, jossa Leena Uotilan esittämä sellisti soittaa levysoittimella Jacqueline du Prén tulkinnan Elgarin sellokonsertosta. Uotila kuuntelee lähikuvassa, reagoiden fraseerauksiin, ja sitten puhuu du Présta, jota hän jumaloi, ja kertoo kuinka tämä joutui lopettamaan soittamisen MS-taudin takia, johon hän sittemmin kuoli. DVD:n äänessä on jotain geneeristä sellonsoittoa.

Kaiken lisäksi uudet musiikit oli miksattu mukaan niin kovalla volyymilla, että musiikin alta ei enää saanut selvää puheesta. (Vuonna 1987 kaikki äänet olivat tietysti samalla raidalla, joten oli nyt jouduttu suodattamaan pois alkuperäiset musiikit ja laittamaan uudet kovalla, peittämään vanhat - joita ei ilmeisesti saatu kokonaan pois.)

Puhuin puhelimessa sen konsultin kanssa, joka oli tehnyt nämä muutokset. Hän väitti pokkana että luuli että MTV:lla on oikeus tehdä tällaisia muutoksia kustannussyistä.  Kun kerroin esimerkkinä Jacqueline de Pré-kohtauksesta tämä konsultti sanoi että joo, hän oli ajatellut että pitäisikö tuo kohtaus leikata kokonaan pois.  Eli hänen mielestään MTV:lla on myös tuollainen oikeus.

Hän kuitenkin uskoi - ja selvästi pelästyi - kun sanoin että nyt on tehty tekijänoikeusrikkomus. Sanoin, että DVD:t on vedettävä välittömästi pois myynnistä ja tuhottava. Tämän hän ymmärsi ja hyväksyi, vaikka seuraavana päivänä soitti uudestaan ehdottaakseen että jos minulle maksettaisiin sanotaan nyt vaikka viissataa henkilökohtaisesti, voitaisiinko siinä tapauksessa jatkaa myyntiä. Jaa ei?  No ei sitten.

Maanantaina 28.4.2014 MTV:n edustaja soitti kysyäkseen onko se totta, mitä konsultti kertoo, että vaadin myynnin lopettamisen. MTV:n eduataja ihmetteli kovasti. On kuulemma tehty noin sata julkaisua ilman mitään ongelmia, nyt yhtäkkiä tulee tämmöinen kalabaliikki.

Kysyin, onko tämä ollut siis teidän tapanne toimia? On ollut.  Sanoin että nyt tuli stoppi. Asia nimittäin ei jää tähän.

Eikä jää.

comments powered by Disqus

Uusimmat julkaisut

Henkilöiden ohjaaminen dokumenttielokuvassa on luottamuksen rakentamista
Elokuvaohjaaja Mia Halme ja Ykä Nieminen, yksi elokuvan päähenkilöistä, puhuivat Selon ohjaajaklubilla todellisen elämän henkilön ohjaamisesta ja siitä, miten pystyy puhumaan intiimistä, joskus rajusta elämänvaiheessa avoimesti ja reflektoivasti.
SELO hakee osa-aikaista lakimies-toiminnanjohtajaa
Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry hakee osa-aikaista lakimies-toiminnanjohtajaa tammikuusta 2018 lähtien. Hakuaika päättyy 13. marraskuuta.
Ohjaajaklubi 7. marraskuuta: Joka toinen pari / Every Other Couple
Ohjaaja Mia Halmeen vieraaksi saapuu yksi elokuvan päähenkilöistä, Ykä Nieminen. Elokuvan jälkeen Mia ja Ykä keskustelevat siitä millaista on ohjaajan työ, kun kameran edessä ei olekaan näyttelijä vaan todellisen elämän henkilö. Moderoijana Saara Saarela.
Kannanotto itseä ja toisia kunnioittavan työkulttuurin puolesta
Viime päivinä on raportoitu elokuva-alan sisällä tapahtuneista vallan väärinkäytöksistä, jotka ovat tulleet näkyviin erityisesti seksuaalisena häirintänä. Selo tuomitsee tällaisen käytöksen yksiselitteisesti ja haluaa muistuttaa, että elokuvateoksen ensisijaisena tekijänä ohjaajalla on suuri moraalinen vastuu siitä, miten hän käyttää valtaansa elokuvatuotannossa. Tavoitteena tulee olla avoin, itseä ja toisia kunnioittava työkulttuuri.
Miami veti salin täyteen puvustuksen ja ohjauksen yhteistyöstä kiinnostuneita
Elokuvateatteri Orion oli ääriään myöten täynnä, kun Tiina Kaukanen ja Zaida Bergroth kertoivat yhteistyöstään SELOn ohjaajaklubilla tiistaina 10. lokakuuta.