Pieni yösoitto - tekijänoikeusrikkomus ja miten se tehdään

Vuonna 1987 ohjasin MTV:lle Ilse Raution kirjoittaman näytelmän Pieni yösoitto.  Näytelmä kertoo sellistin (Leena Uotila) ja putkimiehen (Alpo Vilhunen) melko epätavallisesta suhteesta.  Se oli siis komedia.

Puolisen vuotta sitten MTV3 oli yhteydessä ja kysyi, voisiko näytelmän julkaista DVD:na. Kaikin mokomin, vastasin, olen aina ollut melko ylpeä siitä jutusta ja olisi kivaa että se ei jäisi täysin unholaan.

Myöhemmin MTV3 lähetti DVD:n kannet ja kysyi mielipidettäni. Minusta kannet näyttivät oikein hyviltä.

Sitten eräs konsultti - ei siis maikkarilainen vaan ihminen, jolle oli annettu tehtäväkseen toimittaa DVD:n - soitti ja kysyi muistanko mitä musikkia käytettiin näytelmässä, kuvaussihteerin teostoraporttia kun ei löydy mistään. Vastasin etten muista kaikkia mutta jos hän lähettää minulle näytelmän jossain muodossa, pystyn takuulla tunnistamaan kaikki kappaleet. Koska näytelmä kertoi muusikosta, musiikkivalinnat eivät olleet sattumanvaraisia.

Tätä hän ei voinut tehdä vaan sanoi ottavansa muutenkin selvää musiikista.

Perjantaina 25.4.2014 posti toi minulle kotiin DVD:n.  Istuin katsomaan sen samana iltana.

Järkytys oli suuri. Melkein kaikki musiikikappaleet oli vaihdettu, ilmeisesti n.s. “library” musiikkiin.  Valinnat olivat törkeän sopimattomia. Räikein esimerkki oli kohtauksessa, jossa Leena Uotilan esittämä sellisti soittaa levysoittimella Jacqueline du Prén tulkinnan Elgarin sellokonsertosta. Uotila kuuntelee lähikuvassa, reagoiden fraseerauksiin, ja sitten puhuu du Présta, jota hän jumaloi, ja kertoo kuinka tämä joutui lopettamaan soittamisen MS-taudin takia, johon hän sittemmin kuoli. DVD:n äänessä on jotain geneeristä sellonsoittoa.

Kaiken lisäksi uudet musiikit oli miksattu mukaan niin kovalla volyymilla, että musiikin alta ei enää saanut selvää puheesta. (Vuonna 1987 kaikki äänet olivat tietysti samalla raidalla, joten oli nyt jouduttu suodattamaan pois alkuperäiset musiikit ja laittamaan uudet kovalla, peittämään vanhat - joita ei ilmeisesti saatu kokonaan pois.)

Puhuin puhelimessa sen konsultin kanssa, joka oli tehnyt nämä muutokset. Hän väitti pokkana että luuli että MTV:lla on oikeus tehdä tällaisia muutoksia kustannussyistä.  Kun kerroin esimerkkinä Jacqueline de Pré-kohtauksesta tämä konsultti sanoi että joo, hän oli ajatellut että pitäisikö tuo kohtaus leikata kokonaan pois.  Eli hänen mielestään MTV:lla on myös tuollainen oikeus.

Hän kuitenkin uskoi - ja selvästi pelästyi - kun sanoin että nyt on tehty tekijänoikeusrikkomus. Sanoin, että DVD:t on vedettävä välittömästi pois myynnistä ja tuhottava. Tämän hän ymmärsi ja hyväksyi, vaikka seuraavana päivänä soitti uudestaan ehdottaakseen että jos minulle maksettaisiin sanotaan nyt vaikka viissataa henkilökohtaisesti, voitaisiinko siinä tapauksessa jatkaa myyntiä. Jaa ei?  No ei sitten.

Maanantaina 28.4.2014 MTV:n edustaja soitti kysyäkseen onko se totta, mitä konsultti kertoo, että vaadin myynnin lopettamisen. MTV:n eduataja ihmetteli kovasti. On kuulemma tehty noin sata julkaisua ilman mitään ongelmia, nyt yhtäkkiä tulee tämmöinen kalabaliikki.

Kysyin, onko tämä ollut siis teidän tapanne toimia? On ollut.  Sanoin että nyt tuli stoppi. Asia nimittäin ei jää tähän.

Eikä jää.

comments powered by Disqus

Uusimmat julkaisut

Ohjaajan tehtävä on luoda oikeanlainen ilmapiiri
Ohjaajaklubilla esitetty elokuva Hymyilevä mies veti elokuvateatteri Orionin täyteen. Paikalla kuvan estetiikasta olivat keskustelemassa ohjaaja Juho Kuosmanen ja kuvaaja JP Passi.
Tervetuloa elokuva-alan jalkapallo-otteluun 2017!
Ohjaaja! Tule pelaamaan tai kannustamaan oma joukkueesi Les Auteurs voittoon elokuva-alan futisturnauksessa syyskuun ensimmäisenä lauantaina. Ilmoittaudu ennakkoon niin kentälle kuin jälkipeleihin!
Ohjaajaklubit SELOn jäsenetu
Ohjaajaklubi maksuton jäsenetu selolaisille, syksystä 2017 lähtien maksullinen muulle yleisölle.
Pahan kukkien visuaalisesta ilmeestä
Kevään viimeisellä ohjaajaklubilla vuorossa oli Antti J. Jokisen Pahan kukat. Ohjaajan vieraana oli elokuvan kuvannut Matti Eerikäinen.
Avain-ryhmän kannanotto Yle-lain muuttamiseen HE 13/2017
Avain-ryhmä, joka on elokuva-alan yhteenliittymä, otti kantaa hallituksen esitykseen eduskunnalle Yleisradio-lain muuttamiseksi ja toimitti 6.5.2017 elokuva-ja media-alan järjestöjen allekirjoittaman vetoomuksen liikenne- ja viestintävaliokunnalle 6.6.2017.