Tosielämän ja fiktion suhde elokuvassa herätti kiinnostusta

Selon keskiviikkoinen ohjaajaklubi keräsi jälleen kiitettävästi katsojia. Talvivaaran kaivoksesta kertovan Jättiläinen-elokuvan näki peräti 124 katsojaa. Näistä valtaosa jäi seuraamaan myös elokuvan jälkeen järjestettyä tekijäkeskustelua. Tekijöistä paikalla olivat ohjaaja Aleksi Salmenperä ja käsikirjoittaja Pekko Pesonen. Tilaisuuden moderoi Ulla Heikkilä.

Illan keskustelunaiheena oli tosielämän ja fiktion suhde tarinan kehittämisessä. Pesonen kertoi yhteistyöstään taustatoimittajatiimin kanssa ja dokumentaarisen fiktion ihanteesta, joka ajoi hänet aiheen pariin. Toisaalta Pesosen ja Salmenperän täytyi kehittää elokuvaan myös puhtaasti fiktiivinen tarinalinja, jonka kautta virkamieskoneiston ja suomalaisen korruption kaltaiset massiiviset aiheet saivat kasvot.

Salmenperä kertoi, että tekijät pohtivat elokuvansa etiikkaa syvällisesti aina elokuvan valmistumiseen saakka. Missä määrin tosielämän henkilöitä on hyväksyttävää käyttää taiteen materiaalina? Yksiselitteistä vastausta kysymykseen ei ole, mutta Jättiläisen tapauksessa asia ratkaistiin siten, että todelliset henkilöt esiintyvät elokuvassa vain ammattinsa ja julkisen toimintansa kautta. 

comments powered by Disqus

Uusimmat julkaisut

Ohjaajaklubi 9. tammikuuta: Joulumaa
Kevään ensimmäisellä Ohjaajaklubilla 9.1.2017, klo 17.00 elokuvateatteri Orionissa nähdään tuoreeltaan elokuva Joulumaa. Ohjaaja Inari Niemi ja näyttelijä Eero Ritala valottavat yhteistyötään. Moderoimassa Alli Haapasalo.
Kaarina Silvennoinen Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry:n toiminnanjohtajaksi
OTM, lupalakimies Kaarina Silvennoinen on valittu SELO ry:n toiminnanjohtajaksi 8.1.2018 alkaen. Silvennoinen tulee toimimaan juridisena asiantuntijana elokuvaohjaajien sopimus- ja tekijänoikeusasioissa. Silvennoinen siirtyy av-alalle työsuhdelakimiehen tehtävistä Tekniikan Akateemiset TEK ry:stä.
Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset ja "extended cinema" -konsepti
Selon ohjaajaklubin joulukuun elokuvana nähtiin Hannaleena Haurun käsikirjoittama ja ohjaama Lauri Mäntyvaaran tuheet ripset. Vaikka sää taisteli kärkisijoista "Hirweimmät säät 2017" -listalla, oli Orioniin kahlannut mahtavat 126 elokuvan ystävää, jotka naurureaktioiden määrän perusteella ottivat omakseen elokuvan huumorin.
Henkilöiden ohjaaminen dokumenttielokuvassa on luottamuksen rakentamista
Elokuvaohjaaja Mia Halme ja Ykä Nieminen, yksi elokuvan päähenkilöistä, puhuivat Selon ohjaajaklubilla todellisen elämän henkilön ohjaamisesta ja siitä, miten pystyy puhumaan intiimistä, joskus rajusta elämänvaiheessa avoimesti ja reflektoivasti.
SELO hakee osa-aikaista lakimies-toiminnanjohtajaa
Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry hakee osa-aikaista lakimies-toiminnanjohtajaa tammikuusta 2018 lähtien. Hakuaika päättyy 13. marraskuuta.