Tosielämän ja fiktion suhde elokuvassa herätti kiinnostusta

Selon keskiviikkoinen ohjaajaklubi keräsi jälleen kiitettävästi katsojia. Talvivaaran kaivoksesta kertovan Jättiläinen-elokuvan näki peräti 124 katsojaa. Näistä valtaosa jäi seuraamaan myös elokuvan jälkeen järjestettyä tekijäkeskustelua. Tekijöistä paikalla olivat ohjaaja Aleksi Salmenperä ja käsikirjoittaja Pekko Pesonen. Tilaisuuden moderoi Ulla Heikkilä.

Illan keskustelunaiheena oli tosielämän ja fiktion suhde tarinan kehittämisessä. Pesonen kertoi yhteistyöstään taustatoimittajatiimin kanssa ja dokumentaarisen fiktion ihanteesta, joka ajoi hänet aiheen pariin. Toisaalta Pesosen ja Salmenperän täytyi kehittää elokuvaan myös puhtaasti fiktiivinen tarinalinja, jonka kautta virkamieskoneiston ja suomalaisen korruption kaltaiset massiiviset aiheet saivat kasvot.

Salmenperä kertoi, että tekijät pohtivat elokuvansa etiikkaa syvällisesti aina elokuvan valmistumiseen saakka. Missä määrin tosielämän henkilöitä on hyväksyttävää käyttää taiteen materiaalina? Yksiselitteistä vastausta kysymykseen ei ole, mutta Jättiläisen tapauksessa asia ratkaistiin siten, että todelliset henkilöt esiintyvät elokuvassa vain ammattinsa ja julkisen toimintansa kautta. 

Uusimmat julkaisut