Puhuminen on tärkeintä myös ohjaajan ja säveltäjän välillä

Joulukuun ohjaajaklubilla 14.12. nähtiin elokuva Kaksi yötä aamuun. Elokuvanäytöstä ja sen jälkeistä keskustelua oli seuraamassa 81 katsojaa, mikä on pikkujoulukauden huuruisilla viimemetreillä loistava saavutus! Tekijöistä paikalla keskustelemassa olivat ohjaaja Mikko Kuparinen ja säveltäjä Timo Hietala. Tilaisuuden moderoi Inari Niemi.

Illan keskustelunaiheena oli musiikin funktio elokuvassa ja ohjaajan ja säveltäjän yhteistyö. Keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että kun puhutaan niinkin abstrakteista asioista kuin musiikki ja sen herättämät tunteet, on olennaista, että ohjaajalla ja säveltäjällä on tarpeeksi aikaa keskustella ja tutustua toisiinsa. Jokaisen elokuvan kohdalla on pohdittava, ei pelkästään minkälaista musiikkia elokuvassa käytetään vaan, missä roolissa musiikki elokuvassa on.

Timo Hietala myös kannusti musiikin usein "vaikeaksi" aiheeksi kokevia ohjaajia luottamaan kykyynsä välittää ajatuksensa ja visionsa säveltäjälle. Musiikkiterminologiaa ei tarvitse tuntea, koska tärkeintä on puhua elokuvan emootioista, ja siitä, miten musiikki niihin suhteutuu. 

Mikko Kuparinen ja Timo Hietala

comments powered by Disqus

Uusimmat julkaisut

Ohjaajaklubi 9. tammikuuta: Joulumaa
Kevään ensimmäisellä Ohjaajaklubilla 9.1.2017, klo 17.00 elokuvateatteri Orionissa nähdään tuoreeltaan elokuva Joulumaa. Ohjaaja Inari Niemi ja näyttelijä Eero Ritala valottavat yhteistyötään. Moderoimassa Alli Haapasalo.
Kaarina Silvennoinen Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry:n toiminnanjohtajaksi
OTM, lupalakimies Kaarina Silvennoinen on valittu SELO ry:n toiminnanjohtajaksi 8.1.2018 alkaen. Silvennoinen tulee toimimaan juridisena asiantuntijana elokuvaohjaajien sopimus- ja tekijänoikeusasioissa. Silvennoinen siirtyy av-alalle työsuhdelakimiehen tehtävistä Tekniikan Akateemiset TEK ry:stä.
Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset ja "extended cinema" -konsepti
Selon ohjaajaklubin joulukuun elokuvana nähtiin Hannaleena Haurun käsikirjoittama ja ohjaama Lauri Mäntyvaaran tuheet ripset. Vaikka sää taisteli kärkisijoista "Hirweimmät säät 2017" -listalla, oli Orioniin kahlannut mahtavat 126 elokuvan ystävää, jotka naurureaktioiden määrän perusteella ottivat omakseen elokuvan huumorin.
Henkilöiden ohjaaminen dokumenttielokuvassa on luottamuksen rakentamista
Elokuvaohjaaja Mia Halme ja Ykä Nieminen, yksi elokuvan päähenkilöistä, puhuivat Selon ohjaajaklubilla todellisen elämän henkilön ohjaamisesta ja siitä, miten pystyy puhumaan intiimistä, joskus rajusta elämänvaiheessa avoimesti ja reflektoivasti.
SELO hakee osa-aikaista lakimies-toiminnanjohtajaa
Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry hakee osa-aikaista lakimies-toiminnanjohtajaa tammikuusta 2018 lähtien. Hakuaika päättyy 13. marraskuuta.