Eläkertaelokuva kunnioittaa historiaa kronikoimatta

Selon ohjaajaklubin helmikuun elokuvana nähtiin Tom of Finland. Elokuvan jälkeen ohjaaja Dome Karukoski ja leikkaaja Harri Ylönen avasivat yleisölle elokuvan prosessia otsikolla "Kuinka rakastuimme biopiciin eli: Miten luoda ajankulua ja mitä tehdä, kun leikkausversio on yli tunnin ylipitkä".

Karukoski ja Ylönen kertoivat elokuvanteon kamaluudesta ja ihanuudesta viihdyttävään tyyliinsä ja intoutuivat myös kehumaan toisiaan: heidän työparityöskentelyssään virheet ja älyttömänkin kuuloiset ideat ovat sallittuja.

Keskustelu keskittyi elämäkertaelokuvan kerronnallisiin haasteisiin – elokuvan rakenne on väistämättä toisenlainen kuin ihmiselämä. Todelliseen henkilöön perustuvaa elokuvaa tehtäessä käy joskus niin, että elokuvantekijä kokee velvollisuudekseen listata henkilön elämän yksityiskohtaisesti, sellaisena kuin se todella oli. Elämäkertaelokuvan tekijälle on oleellista päästää irti kronikoinnista ja tehdä paras mahdollinen elokuva, joka on samalla uskollinen päähenkilönsä historialle. Leikkausprosessi on siis jatkuvaa tasapainottelua. Toisaalta tosipohjaisessa elokuvassa arkisillakin asioilla voi olla toisenlaista painoarvoa kuin puhtaan fiktiivisessä maailmassa: asiat ovat kiinnostavia, koska ne ovat totta.

Karukosken ja Ylösen taival biopicien parissa on saanut jatkoa myös suuressa maailmassa. Elämäkertaelokuvaa J.R.R. Tolkienista leikataan parhaillaan, ja Orionin yleisö sai kuulla, miten Tom of Finlandin leikkausprosessin oppeja on siirretty Hollywood-tuotantoon.

Tom of Finland ohjaajaklubilla Dome Karukoski ja Harri Ylönen

comments powered by Disqus

Uusimmat julkaisut

Eläkertaelokuva kunnioittaa historiaa kronikoimatta
Ohjaajaklubin helmikuun elokuvana nähtiin Tom of Finland, jonka jälkeen ohjaaja Dome Karukoski ja leikkaaja Harri Ylönen avasivat yleisölle elokuvan prosessia ja kertoivat kertoivat elokuvanteon kamaluudesta ja ihanuudesta viihdyttävään tyyliinsä.
Ohjeistus alalle ja Selon toimenpiteet seksuaalisen härinnän ehkäisemiseksi julkistettu
Elokuva- ja tv-alan keskeisistä vaikuttajista koostunut työryhmä on saanut valmiiksi ohjeistuksen, jonka tarkoituksena on toimia käytännön työkaluna seksuaalisen häirinnän ehkäisyssä elokuva- ja tv-alalla. Selon hallitus on perustanut työryhmän, joka keskittyy seksuaalisen häirinnän kysymyksiin ohjaajan näkökulmasta. Kevään 2018 aikana Selo järjestää jäsenistölleen koulutuksen, jonka pyrkimyksenä on perehdyttää ohjaajia paremmin esimiesaseman sekä valta-aseman velvoitteisiin ja vastuisiin.
Joulumaan dialogia hehkutettiin Ohjaajaklubilla
Ohjaajaklubilla esitettiin tiistaina 10. tammikuuta Niemen Joulumaa-elokuva, minkä jälkeen ohjaaja ja näyttelijä Eero Ritala kertoivat yhteistyöstään. Yleisöä kiinnosti erityisesti Joulumaan kiitellyn dialogin syntyminen käsikirjoituksesta valkokankaalle.
Ohjaajaklubi 9. tammikuuta: Joulumaa
Kevään ensimmäisellä Ohjaajaklubilla 9.1.2017, klo 17.00 elokuvateatteri Orionissa nähdään tuoreeltaan elokuva Joulumaa. Ohjaaja Inari Niemi ja näyttelijä Eero Ritala valottavat yhteistyötään. Moderoimassa Alli Haapasalo.
Kaarina Silvennoinen Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry:n toiminnanjohtajaksi
OTM, lupalakimies Kaarina Silvennoinen on valittu SELO ry:n toiminnanjohtajaksi 8.1.2018 alkaen. Silvennoinen tulee toimimaan juridisena asiantuntijana elokuvaohjaajien sopimus- ja tekijänoikeusasioissa. Silvennoinen siirtyy av-alalle työsuhdelakimiehen tehtävistä Tekniikan Akateemiset TEK ry:stä.