Ohjaajaklubilla 25.10. – Elokuu

Elokuu

Keskustelussa Oskari Sipola

Ohjaajaklubilla 25.10. nähtiin ELOKUU - teemana esikoiselokuvan ohjaaminen.

Elokuu lähti 19-vuotiaan ohjaaja/käsikirjoittaja Oskari Sipolan (27) toiveesta sekä nähdä että tehdä nuorten tekemä elokuva nuorista. Siinä eivät sedät ja tädit muistelisi omaa nuoruuttaan muistojen haalistamin kuvin. Muiden elokuvantekoa harrastaneiden nuorten kanssa tehty käsikirjoitus jäi pöytälaatikkoon odottamaan, kunnes elokuvakouluun pääsyn myötä Sipola nosti hankkeen takaisin esiin ja alkoi kirjoittamaan siitä lopputyötään. Yhdessä tuottaja Jesse Fryckmanin kanssa kehitettiin tuotantoyhtiö Bronson Clubin "Rookie"-hanke, jossa Elokuu oli ensimmäinen toteutettava elokuva. Hankkeessa kantavana ideana on, että kaikki taiteellisesti vastuulliset tekijät tekevät yhdessä ensimmäistä pitkää elokuvaansa, joka rahoitetaan noin 60 prosenttiin "normaalista" suomalaisesta teatterilevityksen saavasta elokuvasta. Elokuussa budjetti oli noin 800 000€. Uusi tekotapa mahdollisti elokuvateatterilevitykseen tuotavan teoksen, jossa rahoittajat luottivat ensikertalaisten tekijöiden näkemykseen ilman klassista "lyhäreistä tuntisen kautta pitkään elokuvaan" -kaavaa. Tuotanto pidettiin mahdollisimman kevyenä ja liikkuvaisena, jotta roadmovie saatiin tehtyä annetuissa puitteissa. "Rookie"-hanke jatkuu jälleen tänä vuonna.

Sipolalla oli tavoitteena tehdä mahdollisimman kaunis elokuva, joka on tunnemaailmaltaan realistinen mutta kerronnaltaan fantasiamainen. Elokuvan herkkä kuvamaailma on luotu huolellisella ennakkosuunnittelulla. Mutta erityistä kiitosta Oskari antaa kuvaajan tarkalle silmälle vallitsevan valon suhteen. Yhtenä ohjenuorana elokuvan visuaalisen maailman suunnittelussa oli tehdä "nostalgiaa ilman retroa", ja tässä Oskari kokee ryhmän onnistuneen.

Elokuun ensimmäinen, noin kaksi ja puolituntinen versio, lyheni määrätietoisesti karsien ja olennaiseen keskittyen lopulliseen muotoonsa, 1h 50 minuuttiin. Vaikka näin jälkikäteen Oskari olisi valmis vielä hiukan karsimaan elokuvan musiikkimontaaseja, on hän elokuvan lopputulokseen tyytyväinen. Palaute nuorilta katsojilta on ollut pääsääntöisesti positiivista, joten sen suhteen Elokuu pääsi ohjaaja/käsikirjoittajan itselleen määrittämään tavoitteeseen.

 

Lisätietoa elokuvasta

Kesto: 110min

Kesä alkaa, Aku saa ylioppilaslakin päähänsä, mutta edessä odottaakin tyhjyys. Tyttöystävä, vanhemmat ja kaverit liukenevat pääkaupunkiseudulta ja kesästä on tulossa tylsin ikinä. Kaikki muuttuu juhannuksena kun Aku tapaa kauniin ja villin Julin puolityhjässä yökerhossa. Juli pummii Akulta kyytiä Itä-Suomeen. Aku suostuu - tietämättä lainkaan mihin.

comments powered by Disqus

Uusimmat julkaisut

Ohjaajaklubi 9. tammikuuta: Joulumaa
Kevään ensimmäisellä Ohjaajaklubilla 9.1.2017, klo 17.00 elokuvateatteri Orionissa nähdään tuoreeltaan elokuva Joulumaa. Ohjaaja Inari Niemi ja näyttelijä Eero Ritala valottavat yhteistyötään. Moderoimassa Alli Haapasalo.
Kaarina Silvennoinen Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry:n toiminnanjohtajaksi
OTM, lupalakimies Kaarina Silvennoinen on valittu SELO ry:n toiminnanjohtajaksi 8.1.2018 alkaen. Silvennoinen tulee toimimaan juridisena asiantuntijana elokuvaohjaajien sopimus- ja tekijänoikeusasioissa. Silvennoinen siirtyy av-alalle työsuhdelakimiehen tehtävistä Tekniikan Akateemiset TEK ry:stä.
Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset ja "extended cinema" -konsepti
Selon ohjaajaklubin joulukuun elokuvana nähtiin Hannaleena Haurun käsikirjoittama ja ohjaama Lauri Mäntyvaaran tuheet ripset. Vaikka sää taisteli kärkisijoista "Hirweimmät säät 2017" -listalla, oli Orioniin kahlannut mahtavat 126 elokuvan ystävää, jotka naurureaktioiden määrän perusteella ottivat omakseen elokuvan huumorin.
Henkilöiden ohjaaminen dokumenttielokuvassa on luottamuksen rakentamista
Elokuvaohjaaja Mia Halme ja Ykä Nieminen, yksi elokuvan päähenkilöistä, puhuivat Selon ohjaajaklubilla todellisen elämän henkilön ohjaamisesta ja siitä, miten pystyy puhumaan intiimistä, joskus rajusta elämänvaiheessa avoimesti ja reflektoivasti.
SELO hakee osa-aikaista lakimies-toiminnanjohtajaa
Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry hakee osa-aikaista lakimies-toiminnanjohtajaa tammikuusta 2018 lähtien. Hakuaika päättyy 13. marraskuuta.