Ihmisen osa puhututti yleisöä ja pohditutti ohjaaja

Ohjaajaklubin lokakuun näytöksessä esitettiin Juha Lehtolan elokuva Ihmisen osa. Lehtolan kanssa elokuvasta oli puhumassa kuvaaja JP Passi. Vilkkaana rönsyilleessä keskustelussa puitiin paitsi elokuvan varsin väljää suhdetta Kari Hotakaisen samannimiseen romaaniin myös, ja erityisesti, elokuvan kerrontatyyliä.

Ihmisen osa (2018) Kuokkasen kuvaamo ©Bufo2018

Kuvauksessa lähtökohtana oli ollut päästä mahdollisimman todesti lähelle ihmistä. Lisäksi tekijät kertoivat ennakkosuunnitteluvaiheesta ja harjoittelusta näyttelijöiden kanssa. Yleisöä kiinnosti mm. kuvauslokaatioiden valinta, roolitus ja taitava henkilöohjaus.

Ohjaajan mukaan Hotakaisen dialogin arkirealismista kohotettu lakonisuus asetti tiettyjä haasteita jo näyttelijävalintoja tehdessä. Katsomosta esitettyyn kysymykseen ”Miksi Hannu-Pekka Björkman näyttelee niin hyvin” ohjaaja Lehtola vastasi korostamalla Björkmanin kykyä kuunnella.

Myös elokuvan ainoan lapsinäyttelijän Della McCloudin roolisuoritus herätti ihastusta. Kuvaajan mukaan Della oli kuvauksissakin, roolinsa mukaisesti, ”usein kaikkein aikuismaisimmin käyttäytyvä”. Keskustelun lopuksi Lehtola pohti myös ohjaajan roolia yleisemmin ja heitti ajatuksen siitä, voisiko ohjaajan kommunikointia näyttelijöiden kanssa kehittää tiivistetymmäksi ja kirkkaammaksi, lähemmäksi kapellimestarin orkesterin kanssa käyttämää kieltä.

– Saara Cantell

http://kinoregina.fi/elokuva/1582977/

 

 

Uusimmat julkaisut