Ohjaajaklubilla 13.12. – Pussikaljaelokuva

Pussikaljaelokuva

Keskustelussa Ville Jankeri

Tiistaina 13.12. ohjaajaklubilla nähtiin Ville Jankerin ohjaama Pussikaljaelokuva. Keskustelun teemana oli "elokuva kirjasta, jossa ei tapahdu mitään"

Ville Jankeri kertoi Pussikaljaelokuvan synnystä. Jankeri innostui Mikko Rimmisen Pussikaljaromaanista ja sai Rimmiseltä luvan muokata kirjasta elokuvakäsikirjoituksen.

Mutta miten tehdä elokuva kirjasta, jossa ei tapahdu mitään? Jankerin mukaan tunnelma ja henkilöt ovat elokuvan kantavia voimia, sekä tietysti Rimmisen omalaatuinen kieli. Elokuvakäsikirjoitus kunnioitti kirjan henkeä. Sitä ei lähdetty tarinallistamaan, tai tekemään siihen suuria dramaturgisia muutoksia. Jankeri painotti, että pitkällä harjoitusjaksolla ennen kuvauksia oli tärkeä rooli tunnelman synnyttämisessä ja näyttelijän työssä.

Koska replikoinnissa haluttiin säilyttää Rimmisen tyyli, ei siinä ollut sijaa enää kuvauksissa improvisoinnille. Elokuva kuvattiin vain 20 päivässä. Kohtaukset kuvattiin kronologisessa järjestyksessä, muutamat pisimmät kahdella kameralla. Kalliolaiset suhtautuivat kuvausryhmään myönteisesti, he olivat ottaneet jo Rimmisen kirjan omakseen.

 

Lisätietoa elokuvasta

Kesto: 80min

Pussikaljaelokuva on positiivinen tarina yhteiskunnan laitamilta. Tapahtumat sijoittuvat Helsingin Kallioon ja ne seuraavat syrjäytymisen kynnyksellä olevia tarinan henkilöitä yhden kesäisen vuorokauden ajan. Elokuvan päähenkilö, Marsalkka, on jämähtänyt nuhjuiseen kotiinsa. Lihi ja Henninen houkuttelevat Marsalkan ulos ja väsyneen vastustuksen jälkeen Marsalkka huomaa heidän viettävän kuumaa kesäpäivää puistossa maailmaa ihmetellen. Kolmikko törmää päivän aikana nuorisolaisiin, rutjakkeisiin ja huumorintajuttomiin poliiseihin. Päivä kestää aikaisesta aamusta illan sateen tuomaan murheen alhoon. Lopulta kuitenkin auringon taas noustessa on aika herkistyä ja katsoa ystävyyttä syvälle silmiin.

Uusimmat julkaisut