Ohjaajaklubilla 17.1. – Likainen pommi

Likainen pommi

Keskustelussa Elias Koskimies

17.1.2012 Ohjaajaklubilla katsottiin Elias Koskimiehen ohjaama "Likainen Pommi". Keskustelun yhtenä aiheena oli "Pitääkö elokuviemme olla 'nättejä ja kivoja' menestyäkseen? Mitä jos ohjaaja ei tähän suostu?"

Television puolella aloittanut, johdonmukaisesti fiktion pariin edennyt ohjaaja/käsikirjoittaja Elias Koskimies sai idean Likaiseen Pommiin 7 vuotta sitten ulkomailla, reality-ohjelman kuvauksissa. Levy-yhtiön epätöivoisista markkinointiponnisteluista kertova elokuva on täynnä Koskimiehen havaintoja 2000-luvun huomionhakuisuudesta, pyrkyryydestä ja raadollisuudesta. "Menestykseen pitää päästä, hinnalla millä hyvänsä." Itseoppineen ohjaajan monipuolinen tekeminen television puolella on käännetty Pommia mediassa arvioitaessa rasitteeksi rikkauden sijaan. Elokuvan musta huumori ja provosoiva kerronta on poikinut ohjaajalle katsojareaktioita äärilaidasta toiseen. Positiivinen ja innostunut palaute on tullut vasta ajan myötä. Ohjaajaklubilla katsojien keskuudessa herätti ihmetystä, miksei aikaamme persoonallisesti kritisoiva komedia ole löytänyt laajempaa yleisöä elokuvateatterikierroksella. Yhteiskuntakriittisen satiirin markkinoinnillinen haastavuus nousi yhdeksi keskustelun aiheeksi; miten kertoa yleisölle, että filmissä saa nauraa asioille joille ei saisi nauraa?

Koskimiehen persoonallinen ote tarinankerrontaan ruokki työryhmää tarjoamaan Koskimiehelle uusia ideoita. Ohjaaja kuvailee itseään tuuliviiriksi, jolle intuitio on tärkein työkalu. Rytmiin liittyvät asiat ovat Koskimiehelle erityisen tärkeitä, oli sitten kyse kuvaleikkauksesta, äänimaailmasta kuin puherytmistä. Ohjaaja on alati valmis innostumaan toisten idoista, jos ne huvittavat omia sunnitelmia enemmän.

Uusimmat julkaisut