Häiriötekijä veti ohjaajaklubille ennätysyleisön

Tommi Korpela ja Aleksi Salmenperä ohjaajaklubilla 10.2.2016.

Vuoden toinen ohjaajaklubi toi tarkasteluun Aleksi Salmenperän Häiriötekijän. Liekö johtunut elokuvan massiivisesta Jussi-ehdokkuussaaliista (yhdeksän ehdokkuutta) vai siitä, että uudenmallinen arki-iltaan sijoittuva klubi toimii konseptina erityisen hyvin, mutta paikalla oli ennätysyleisö. Ohjaaja ja miespääosanesittäjä Tommi Korpela pääsivät jakamaan kokemuksiaan elokuvan tekemisestä yli sadallekahdeksallekymmenelle katsojalle.

Häiriötekijä on kokeellinen ja muodoltaan varsin anarkistinen kotimainen teatterielokuva. Keskustelimme teoksen taustoista Q-teatterin menestysnäytelmänä sekä siitä prosessista, jolla se siirrettiin valkokankaalle. Alkuperäisen käsikirjoituksen takana olivat Q-teatterin ensemblen näyttelijät, ja teatteriesityksen ohjasi Jani Volanen. Elokuvakäsikirjoituksen kirjoittivat yhdessä Salmenperä, Volanen ja leikkaaja Samu Heikkilä. Kun tekijöitä oli näin paljon, oli Häiriötekijä poikkeuksellinen muotonsa lisäksi myös tekotavaltaan. Salmenperä ja Korpela avasivat elokuvasovituksen haasteita, mutta myös sitä mitä etuja elokuvalle oli siitä, että näyttelijät tunsivat materiaalinsa ennalta niin hyvin.

Salmenperä on suosittu vieras ohjaajaklubeilla suoran ja tärkeilemättömän asenteensa vuoksi. Hänelle ei tuota vaikeuksia avata valintojensa taustoja tai edes sitä, jos jokin ratkaisu on jäänyt vaivaamaan. Tästä syystä yleisönkin kynnys esittää kysymyksiä mataloitunee, ja keskustelussa päästään varsin pitkälle. Iloisena yllätyksenä totesimme elokuvan kuvaaja Heikki Färmin istuvan katsojien joukossa myös, joten häntäkin päästiin jututtamaan Häiriötekijän tekemisestä.

SELOn ohjaajaklubit toteutetaan yhteistyössä KAVIn eli Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kanssa. Seuraavalla ohjaajaklubilla ke16.3. katsotaan Teppo Airaksisen ohjaama Napapiirin sankarit 2. Aiheena jatko-osan ohjaaminen megamenestykselle. Tervetuloa!

Uusimmat julkaisut