Ikitie veti Orionin täyteen viimeistä penkkiä myöten

SELOn Ohjaajaklubi oli viimeistä penkkiä myöten täynnä, kun ohjaaja AJ Annila ja kuvaaja Rauno Ronkainen olivat kertomassa Jussi-patsaillakin hiljattain palkitusta työstään elokuvassa Ikitie.

Ohjaaja ja kuvaaja puhuivat elokuvateatteri Orionin klubilla tiistaina 10. huhtikuuta epookkielokuvan sudenkuopista ja strategioistaan välttää ne. Ikitiessä epookeille tyypillinen tahmea patsastelu vältettiin rakentamalla rikkaita kohtauksia, joissa liikkuvat mahdollisimman eläväisesti niin kamera kuin suuret joukot sen edessä. Kaiken ankkuroi pääosanesittäjä Tommi Korpela, johon kamera keskittyy läpi elokuvan.

”Elokuvassa on 50 puheroolia Korpelan ympärillä joten, jos kaikista sivuhenkilöistä olisi tehty oman vastakuva, olisimme kuvanneet Ikitietä sata vuotta”, Annila vitsaili.

”Korpela on sellainen näyttelijä, että kun kamera zoomaa häneen seisomassa suuren väkijoukon takana, hän on kiinnostava, vaikka ei tekisi mitään.”

Kolmannessa pitkässä elokuvassaan Annila löysi uudestaan nuoruutensa tavan tehdä elokuvia: ei suunnitella liikaa, vaan lähdetään metsään ja kuvataan. Suurelokuvaan mukautettuna strategia tarkoitti sitä, että kun kuvaustyyli oli esituotannossa hahmotettu, saattoivat kuvaaja ja ohjaaja tehdä kuvausten aikana kuvia hyvinkin vapaasti.

”Leikkaamossa päädyimme usein käyttämään niitä ottoja, joissa kaikki ei mennyt täydellisesti. Opin kuinka kiinnostavia virheet ovat, niitä kannattaa käyttää.”

Uusimmat julkaisut