Ohjaajaklubin vieraana Suvi West & Eatnameamet – Hiljainen taistelumme

Suvi West. Kuva (c) Katriina Haikala

Elokuvan ohjaaja Suvi West pureutuu saamelaisten nykytilanteeseen ja tuntemuksiin sekä yrittää löytää ratkaisuja parempaan tulevaisuuteen. Kuva (c) Katriina Haikala.

Ohjaajaklubilla Kino Reginassa keskiviikkona 9. maaliskuuta kello 17.00 alkaen nähdään Suvi Westin elokuva Eatnameamet – Hiljainen taistelumme, 2021. Elokuvan jälkeen dokumenttiohjaaja Anu Kuivalainen haastattelee ohjaajakollegaa aiheesta, miten esittää alkuperäiskansoja elokuvassa, niin dokumentti- kuin fiktioelokuvassa, sekä tekijyyden merkityksestä elokuvia tehdessä.

Yleisö saa esittää kysymyksiään ja ajatuksiaan elokuvasta.

“Tämä elokuva on syntynyt henkilökohtaisesta kokemuksestani elää saamelaisena tässä maassa”, Suvi West kertoo.

“Kerta toisensa jälkeen olen törmännyt meitä koskevaan väärään tietoon, ennakkoluuloihin ja sortaviin rakenteisiin. Kansani ja kulttuurini käy hiljaista puolustustaistelua kiihtyvän kolonialismin myötä. Koin, että minun pitää muiden saamelaisten tavoin tehdä jotain tulevaisuutemme puolesta. Syntyi Eatnameamet-elokuva.”

Eatnameamet on saamelaisten kollektiivinen hätähuuto

“Meillä saamelaisilla on oikeus tulla kuulluksi, mutta myös suomalaisilla on oikeus tietää saamelaisista ja tilanteestamme. Tieto lisää ymmärrystä, ja ymmärrys on lähtökohta kahden kansan tasavertaiselle yhteiselolle samassa maassa. Tietämättömyys ei ole kenenkään yksittäisen ihmisen syy, vaan se on sortavien rakenteiden vika. Kutsun katsojia lähtemään tälle matkalle ja astumaan hetkeksi saamelaiseen todellisuuteen, missä on pakko käydä hiljaista taistelua, mikäli haluaa kulttuurin säilyvän myös tuleville polville.”

Liput ja tarkemmat tiedot Ohjaajaklubien näytöksistä: https://kinoregina.fi/ 

Kino Reginan lippukassa aukeaa puolituntia ennen päivän ensimmäistä näytöstä.

Ida-Maria Helander. Suomen Saamelaisnuoret SNN ry:n entinen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja.

Ida-Maria Helander. Suomen Saamelaisnuoret SNN ry:n entinen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja. Elokuvassa seurataan Helanderin matkaa YK:n Indigenous Issues -tapahtumaan New Yorkiin vuonna 2019. Kuva Anssi Kömi / Eatnameamet.

Kevät/kesäkaudella ohjaajaklubit alkavat tuttuun tapaan kello 17.00:

  • 13. huhtikuuta 2022 – Juho Kuosmanen: Hytti numero 6, 2021, haastattelee Tommi Seitajoki
  • 4. toukokuuta 2022 – Khadar Ayderus Ahmed: Guled & Nasra, 2021, haastattelee Oskari Sipola

SELOn ohjaajaklubit järjestetään yhteistyössä KAVIn kanssa ja niitä tukee AVEK.

Elokuvat pyritään mahdollisuuksien mukaan näyttämään kansainvälisinä versioina englanniksi tekstitettyinä.

Uusimmat julkaisut