Puhetta ohjaajan palkasta

SELO ry järjesti maanantaina 2.12.2013 Elokuvakontaktin tiloissa Puhetta ohjaajan palkasta –keskustelutilaisuuden. Tilaisuuden alussa SELOn Toiminnanjohtaja/lakimies Janne Pellinen antoi aiheesta alustuksen ja esitteli loppukesällä tehdyn palkkavertailun tuloksia ja hieman pohjoismaista vertailutietoa. Mikäli haluat tutustua materiaaliin, toiminnanjohtajan vertailudata löytyy täältä.

Alustuksen jälkeen käytiin osallistujien kesken keskustelua ohjaajan palkasta, alan käytännöistä ja ongelmista sekä – tämän hetken akuutista haasteesta – uudesta Kopioston tekijänoikeussopimuksesta, jonka allekirjoittaminen on jäänyt usealta tekijältä väliin työn menettämisen pelkäämisen johdosta. Todettiin, että Kopiosto-asiassa tulee voimistaa tiedotusta ja saada tekijöiden rivit suoraksi, jotta tämä tärkeä sopimus saadaan voimaan, ja tekijöille turvataan näin heille kuuluvat tekijänoikeuskorvaukset!
 

Yhteisöllisyys ja avoimuus on voimaa

Yksi keskeinen havainto illasta oli se, että avoin kollegiaalinen keskustelu palkoista on tärkeää. Lisäksi lopullinen allerkirjoitettu ohjaajasopimus on tärkeää antaa AINA liiton lakimiehelle tiedoksi, vaikka tämä ei sopimusneuvotteluissa olisikaan ollut mukana.
Mitä enemmän asioista voidaan keskustellaan yhteisesti ja avoimesti, sitä paremmin voidaan ajaa yhteistä ohjajaan asiaa.
Keskustelu tulee jatkumaan SELOssa alan työehtosopimuksen kehittämiseksi – keväällä tapahtuviin alan PALTA-neuvotteluihin on saatava riittävästi myös ohjaajan näkökulmaa, sillä tämänhetkinen työehtosopimus on ohjaajan palkan määrittämisen kannalta puutteellinen.

Uusimmat julkaisut