Juho Kuosmanen on Vuoden elokuvaohjaaja 2022

Vuoden elokuvaohjaaja 2022 on Juho Kuosmanen. SELOn puheenjohtaja Hanna Maylett julkaisi kollegoiden äänestyksen tuloksen.

Vuoden elokuvaohjaaja 2022 on Juho Kuosmanen. SELOn puheenjohtaja Hanna Maylett julkaisi kollegoiden äänestyksen tuloksen.

Vuoden elokuvaohjaaja-, Vuoden elokuva- ja tv-näyttelijä sekä Vuoden käsikirjoittaja -kollegapalkinnot jaettiin Avate Audiovisuaalisen alan tekijät ry:n vuosijuhlissa Villa Kivessä sunnuntaina 27.11.2022.

Avate ry:n jäsenjärjestöjen Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry:n, Näyttelijäliitto – Skådespelarförbundet ry:n ja Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n (Sunklo ry) jäsenet ovat kukin äänestäneet palkintojen voittajista.

Vuoden elokuvaohjaaja -palkinto

SELOn jäsenet ovat valinneet Vuoden elokuvaohjaajan keskuudestaan vuodesta 2004 lähtien.  Kollegat ovat valinneet 19:nnen tunnustuksen saajaksi ohjaajan, jonka elokuva koskettaa katsojaa erilaisten ihmisten kohtaamisella ja kohtaamisen mahdollisuudella. Ohjaajan tunnistettava, lämmin ja humaani tyyli on herättänyt huomiota myös kansainvälisesti.

Juho Kuosmasen elokuva Hytti nro 6 on syvästi inhimillinen matka kohti itsensä löytämistä ja yhteyttä muihin ihmisiin, ohjaajakollegat perustelivat. Elokuvan ensiluokkaisen tarkka toteutus yhdistyy maanläheiseen ja realistiseen tunnelmaan, ja sen näyttelijän ohjaus on erityisen ansioitunutta. Kollegoiden myöntämä tunnustus on Juho Kuosmaselle lajissaan toinen. Ensimmäisen kerran Kuosmanen valittiin Vuoden elokuvaohjaajaksi vuonna 2016 elokuvastaan Hymyilevä mies.

“Elokuva ei tapahdu umpiossa, vaan on usean ihmisen jatkuvan vuorovaikutuksen tulos. Olen saanut työskennellä erittäin hyvässä työympäristössä, joten kiitos ensisijaisesti kaikille työkavereille, joiden kanssa on ajatuksia vaihdettu ja monenlaisia haasteita kohdattu.Mitä kunnianhimoisempia haasteet ovat, sitä enemmän korostuu myös työympäristön merkitys. Ei kukaan ole saari,”Kuosmanen kiittää.

“Muutama vuosi sitten, kun sain samaisen tunnustuksen työstäni, mietin että olen vuoden elokuvaohjaaja, sitten aion levätä. Kovin paljoa en ole levännyt, mutta pitkien apurahojen turvin olen pystynyt vähentämään erilaisia pätkätöitä ja keskittymään olennaiseen.”

“Työkavereiden lisäksi haluan kiittää myös SKR:ää, AVEK:ia ja Taikea, joiden apurahoilla on ollut keskeinen vaikutus työlleni.”

Kunniakirjan juhlassa ojensi SELOn puheenjohtaja Hanna Maylett.

Juho Kuosmanen Daniela Hakulinen Emma Kilpimaa

Juho Kuosmanen, Daniela Hakulinen ja Emma Kilpimaa.

Vuoden televisionäyttelijä -palkinto

Näyttelijäliitto – Skådespelarförbundet ry jakoi toista kertaa vuoden televisionäyttelijän palkinnon. Näyttelijäliiton jäsenet valitsivat vuoden televisionäyttelijäksi Pirjo Longan hänen roolistaan tv-sarjassa Mieheni vaimo (ohj. Inari Niemi, 2022).

Kollegat kuvasivat Lonkaa äärettömän monipuoliseksi näyttelijäksi, jonka havainnointikyky on huippuluokkaa. Kehutun roolityön lisäksi näyttelijät arvostivat myös Longan työmoraalia ja kollegiaalisuutta.

”Olen erittäin otettu tästä tunnustuksesta. Oman alan antama arvostus lämmittää syvästi. Mieheni vaimo oli näyttelijän unelmatyö”, Pirjo Lonka kertoi videotervehdyksessään.

Vuoden elokuvanäyttelijä -palkinto

Näyttelijäliitto – Skådespelarförbundet ry jakoi 12:tta kertaa vuoden elokuvanäyttelijän palkinnon. Näyttelijäliiton jäsenet valitsivat vuoden elokuvanäyttelijäksi Emma Kilpimaan hänen roolistaan elokuvassa Huonot Naiset (ohj. Niklas Lindgren, 2022).

Kollegat kehuivat Kilpimaan aseistariisuvaa läsnäoloa ja luonnollisuutta. Kilpimaata luonnehdittiin mielenkiintoiseksi ja uudenlaiseksi kameranäyttelijäksi.

”Tuntuu naurettavan hyvältä tulla valituksi kollegoiden äänestyksen perusteella, olen hämmentynyt ja kiitollinen samaan aikaan. Tämä on aivan ihana juttu!”, Emma Kilpimaa kommentoi.

Vuoden käsikirjoittaja -palkinto

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry jakoi ensimmäistä kertaa Vuoden käsikirjoittaja -palkinnon. Yhdistyksen jäsenet äänestivät voittajaksi elokuvan Tytöt tytöt tytöt käsikirjoittajat Daniela Hakulisen ja Ilona Ahdin. Jäsenten perusteluissa kiiteltiin aidosta ja lajityyppiä uudistavasta nuortenelokuvasta sekä kokonaisista ja samastuttavista henkilöhahmoista.

“Tytöt tytöt tytöt on ansiokas ja poikkeuksellisen palkittu teos, mutta käsikirjoittajat tulee palkita myös heidän pitkäjänteisen, periksiantamattoman ja erityisen onnistuneen yhteistyönsä kunniaksi – työn, jossa kahden kirjoittajan oma ääni sulautuu joksikin aivan uudeksi keskinäisen kunnioituksen, arvostuksen ja jakamisen myötä”, perusteluissa todettiin.

Hakulinen kiitti myös ohjaaja Alli Haapasalon väsymätöntä rohkaisua ja uskoa elokuvaan vuosien varrella.

“Kiitos kollegat, on ihanaa saada tunnustus juuri teiltä. Tytöt tytöt tytöt on yhteinen esikoisemme, se on paitsi hyvin henkilökohtainen elokuva, myös rakkaudentunnustus tyttöydelle. Kirjoitimme käsikirjoitusta kahdeksan vuotta, sinä aikana kasvoimme tähän ammattiin ja löysimme yhteisen äänemme. Kiitos, että olette kuulleet sen”, voittajat kertoivat juhlassa Hakulisen suulla, koska Ahti oli estynyt saapumasta paikalle.

* * *

Vuosijuhlan valokuvat on Avatelle ottanut Arman Zafari. Tapahtuman kuvapankki löytyy täältä:  https://drive.google.com/drive/folders/1oD5GGf0Auz9UMet-xsqrAmSZ5DI-IG_w?usp=share_link

Uusimmat julkaisut