Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO täyttää nelkyt!

TIEDOTE 6.3.2023

SELO 40vSuomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry täyttää 40 vuotta maaliskuussa. Juhlavuoden ohjelmisto on tarjonnut ja tarjoaa tekijäkeskusteluja muun muassa ohjaajuudesta, auteur-ohjaajista sekä neromyyteistä, näytössarjan 40-vuotiaiden ohjaajien valitsemista heille tekijyytensä kannalta tärkeistä kotimaisista elokuvista, SELOn ohjaajaklubeja ja sidosryhmien kanssa järjestettyjä keskustelutilaisuuksia unohtamatta.

Neljäkymmentä vuotta sitten joukko elokuvaohjaajia kokoontui Hanasaaressa ja päätti kutsua koolle kokouksen, jossa perustettaisiin yhdistys suomalaisille ohjaajille. Kokouksen koollekutsujina ja yhdistyksen sääntöjen laatijoina toimivat Erkko Kivikoski, Pirjo Honkasalo sekä Heikki Partanen. Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry:n perustamiskokous pidettiin Suomen elokuvasäätiön tiloissa maaliskuussa 1983.

Ohjaajuus ja ohjaajien edunvalvonta ovat olleet ja ovat SELO ry:n suojeluksessa ja keskiössä. Liiton tarkoitukseksi määriteltiin alusta alkaen ”olla suomalaisten elokuvaohjaajien valtakunnallisena yhdyssiteenä, ja toimia ohjaajantyön yleisten aineellisten ja henkisten edellytysten kehittämiseksi, suomalaisen elokuvataiteen edistämiseksi sekä valvoa jäsentensä ammatillisia ja tekijänoikeudellisia etuja”. 

SELO juhlii taivaltaan 40-vuotisjuhla seminaarissa Hanasaaressa lauantaina 18. maaliskuuta teemalla Ohjaajuuden tulevaisuus. Pääpuhujana on brittiläinen käsikirjoittaja-kuraattori Suzy Gillett. Lisäksi Tanskan ohjaajaliiton Sandra Piras kertoo Tanskan kokemuksista suoratoisto palvelujen kanssa. Lauri Randla pitää puheenvuoron taiteellisesta vapaudesta ja sen rajoittamisesta. Panelistit on kansainvälisiä alan ammattilaisia:  Dagur Kári (Islanti), Moonika Siimets (Viro), Eirik Svensson (Norja) ja Aino Suni (Suomi). 

 

Pohjoismaisten liittojen tapaaminen ja juhlaseminaari Hanasaaressa

Pohjoismaisten ohjaajalittojen vuosittainen tapaaminen on osa maaliskuun viikonlopun tapahtumaa Hanasaaressa. Viimeksi tapaaminen on järjestetty Suomessa 2010-luvun alussa. Vieraita saapuu kaikista pohjoismaista sekä Virosta. Vuositapaamisesta poiketen juhlaseminaarin ja iltajuhlan puitteissa suomalaisilla ohjaajilla on mahdollisuus kuulla ja tavata kollegoitaan laajasti. 

 

SELO 40 X Ohjaajat 40 vuotta: Anna Paavilainen ja Auli Mantila

SELO toteuttaa osana juhlavuoden ohjelmistoa yhdessä Cinema Orionin kanssa esityssarjan. Sarja koostuu vuonna 1983 syntyneiden elokuvaohjaajien valitsemista elokuvista. Valitut elokuvat  ovat vaikuttaneet ohjaajien päättymiseen elokuva-alalle. Näytöksessä nelikymppiset ohjaajat keskustelevat esitetyn elokuvan ohjaajan sekä yleisön kanssa.

Maaliskuussa nähdään Anna Paavilaisen valinta. ”Näin Neitoperho-elokuvan ensimmäisen kerran 15-vuotiaana elokuvakerhossa Mikkelissä. Katsoessani elokuvan viimeistä kuvaa Leea Klemolasta valokeilassa hymyilemässä kohti kameraa tiesin haluavani näyttelijäksi. Ajattelin, että tuollaisia henkilöitä minäkin haluan näytellä. Ja nyttemmin myös ohjata, sillä Auli Mantilan elokuvat ja niiden henkilöt antavat minulle yhä tilaa, toivoa ja energiaa taiteilijana ja ihmisenä olemiseen”, Paavilainen muistelee.

Näytöksessä vieraina ohjaajat Auli Mantila ja Anna Paavilainen.

SELO 40 vuotta erikoisnäytökset Orionissa: https://cinemaorion.fi/erikoisnaytokset/selo-40-vuotta

 

Maaliskuun ohjaajaklubilla Teppo Airaksinen ja Supercool

Ensimmäinen SELOn ohjaajaklubi järjestettiin “Keskiviikkoklubin” -nimellä syyskuussa 2002. Nykyään Ohjaajaklubi-näytöksiä järjestetään syyskuusta huhtikuuhun, kuukauden toisena keskiviikkona klo 17.00. Klubi keskittyy ohjaajan työhön ja näkökulmaan. Keskustelut moderoi ohjaajakollega ja jokaisella klubilla on oma teema.

Maaliskuun ohjaajaklubilla vierailevat Teppo Airaksinen ja Sameli Muurimäki. Keskustelun aiheena mm. käsikirjoituksen syntyprosessi, komedian ohjaaminen sekä elokuvan teko Yhdysvalloissa.

SELO tuottaa ohjaajaklubi -sarjaa yhteistyössä KAVIn kanssa. Klubi on osa Keskustakirjasto Oodissa sijaitsevan teatteri Reginan ohjelmistoa. Ohjaajaklubeja tukee Avek.

Ohjaajaklubit Kino Reginassa: https://kinoregina.fi/teemat/ohjaajaklubi-kevat-2023/ 

 

Tampereen elokuvajuhlilla juhlitaan työn merkeissä

Jo vuodesta 2017 Tampereen elokuvajuhlilla  järjestetyillä “Pikatreffeillä” tekijät pääsevät luomaan kontakteja kasvokkain. Kuudetta kertaa yhteistyössä  Tampereen elokuvajuhlien kanssa tuoteutetussa tapahtumassa työnantajapuolen edustaja tapaa jokaisen näyttelijän parin minuutin mittaisessa kohtaamisessa. Tilaisuus on hauska tapa saada uusia tuttavuuksia ja työkavereita! Pikatreffeihin voi osallistua, vaikka ei olisi varmistunutta tuotantoa.

Ohjaajien tulee ilmoittautua ma 6.3. mennessä. Maksuton tapahtuma ei vaadi akkreditoitumista elokuvajuhlille. Huomio: Näyttelijöiden osallistujalista on varapaikkoja myöten täynnä. 

Viisivuotias Film Tampere järjestää Tampereen Freelance-näyttelijät ry:n ja Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry:n kera kuplivan verkostoitumishetken työnantajan edustajien ja näyttelijöiden kesken Pikatreffien perään. Osallistujilla on oiva tilaisuus jäädä jatkamaan hyvin alkaneita keskusteluja ja tutustua toisiinsa sekä tuleviin projekteihin.
Tilaisuus on vapaamuotoinen ja maksuton. Vaatii ennakkoilmoittautumisen.

”Haluamme tarjota mahdollisuuden keskustelujen jatkamiseksi ja törmäyttää paikallisia sekä tuotantojaan tälle seudulle suunnittelevia tuottajia ja ohjaajia ammattinäyttelijöiden kanssa”, Fanny Heinonen toivoo.

Pikatreffien ilmoittautuminen ohjaajille sekä tuottajille, roolittajille, käsikirjoittajille: https://www.flomembers.com/selo-ry/events/register/72b32a1f754ba1c09b3695e0cb6cde7f 


Tiedustelut ja aineistot

Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry

Tommi Seitajoki, varapuheenjohtaja
tommi.seitajoki (at) impressiofilms.fi

Kaarina Silvennoinen, toiminnanjohtaja
kaarina.silvennoinen (at) selo.fi
+358 40 967 0031

Chia Koskinen, asiamies-sihteeri
chia.koskinen (at) selo.fi
+358 539 0951

 

 

Uusimmat julkaisut