Ansa Ikosen taiteilijanuraa juhlistetaan 15.1.2024

Cinema Orionissa juhlistetaan maanantaina 15.1. Ansa Ikosen (1913-1987) merkittävää taiteilijanuraa. Tilaisuudessa ovat kirjailijavieraina Ansa Ikonen – muistoja filmitähdestä -teoksen (Aviador, 2023) koonneet Oona-Emilia Enkelsaari ja Hilda Ivars. Kunniatuolin julkistamisen jälkeen esitetään Ansa Ikosen ohjaama ja tähdittämä elokuva Nainen on valttia (1944) 35mm filmikopiona.

Millainen äiti, ystävä ja kollega Ansa Ikonen oli? Minkälaisen muiston hän jätti kohtaamisistaan yleisön kanssa, ja miten Ansa Ikosen kulttuuriperintö näkyy tällä vuosituhannella? Muun muassa näitä teemoja kirjailijat Enkelsaari ja Ivars käsittelevät uutuusteoksessaan ja toimittaja Päivi Istalan haastateltavina Cinema Orionissa. Myös yleisö voi esittää tilaisuudessa kysymyksiä ja kommentteja.

Ansa Ikonen oli Suomi-filmien suosituin naisnäyttelijä ja huomattavan näyttämöuran Suomen Kansallisteatterissa vuosina 1935-1979 tehnyt taiteilija. Vuonna 1944 hänestä tuli historian toinen suomalainen naispuolinen elokuvaohjaaja Mika Waltarin käsikirjoittamalla komedialla Nainen on valttia, jossa Ansa myös näytteli elokuvan pääroolin ja esitti Heikki Aaltoilan säveltämät laulunumerot. Elokuvan kuvaukset alkoivat tammikuun lopussa 1944, vähän ennen Helsingin suurpommituksia, ja päättyivät kesäkuun puolivälissä, Kannaksen rintaman murtumisen aikoihin.

Ohjaamassaan elokuvassa Ansa esittää kiireeseen väsynyttä operettitähti Kirsti Kalpaa, joka päätyy karkumatkallaan sisäköksi kolmen miehen naisvihamieliseen talouteen. Misogyniaa tai ainakin sukupuoleensa kohdistuvaa vähättelyä sai osakseen työryhmässään ohjaaja Ikonenkin.

Nainen on valttia Cinema Orionissa maanantaina 15.1. klo 19.00. Tapahtuman järjestää Risto Jarva -seura. Liput: 11/9/8 € https://cinemaorion.fi/elokuvat/nainen-on-valttia/

Tapahtuman yhteistyökumppani Konstan Möljä tarjoaa Cinema Orionin elokuvalipulla ilmaisen maisteluannoksen Ansa Ikosen kasvispataa lounasbuffetin (16,50 €) ostajalle. Tarjous on voimassa koko viikon 16.-19.1.2024 lounasaikaan klo. 11 – 14:30. Annos on mahdollista ostaa myös erillisenä pääruokana (13,50 €) tai mukaan kotona lämmitettäväksi (9,50 €). Lisätiedot ja varaukset: konstanmolja.fi

Uusimmat julkaisut