Guled & Nasra liikutti yleisöä syvästi

Khadar Ayderys Ahmed: Guled & Nasra, 2021. Kuva Petri Kiljunen

Kuva Petri Kiljunen

Toukokuun ohjaajaklubilla esitettiin Khadar Ayderus Ahmedin esikoiselokuva Guled & Nastra, joka sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlien kriitikoiden viikolla ja on sen jälkeen esitetty festivaaleilla ympäri maailman. Somaliaan sijoittuva tarina kertoo haudankaivajana työskentelevästä Guledista, joka yrittää eri keinoin saada kasaan rahaa joka tarvitaan hänen vaimonsa Nastran munuaisleikkaukseen. Koskettavan ja uraauurtavan elokuvan kuvasi Arttu Peltomaa, joka saapui myös klubiin vieraaksi ohjaaja-käsikirjoittajan lisäksi.

Klubilla Ahmed kertoi haltioituneelle yleisölle kokemuksistaan elokuvan kuvauksissa. Kuvauspaikkana toimi Djibouti joka rajautuu Somaliaan, ja Suomesta kuvauksiin saapuivat taiteellisesti ja tuotannollisesti keskeiset henkilöt, noin pakettiautollinen kalustoa sekä pääosanesittäjä Omar Abdi. Nasran esittäjä Yasmin Warsame saapui kuvauksiin Kanadasta, mutta päähenkilöiden lisäksi kaikki muut elokuvan roolit ohjaaja Ahmed roolitti kadulta neljän viikon aikana ennen kuvausten alkua. Näihin erinomaisiin amatööreihin lukeutui myös pariskunnan poikaa eisttänyt Kadar Abdoul-Aziz Ibrahim.

Neljän työkielen ristipaineessa ja 21 kuvauspäivän aikataululla toteutetut kuvaukset veivät ohjaaja-kuvaaja-työparin äärirajoille. Tuloksena oli kuitenkin kaunis ja poikkeuksellisen kokonainen teos, jota on kiitetty realismista ja usein sivuutetun maanosan ja kansojen kuvauksesta. Kino Reginaan saapunut yleisö tiedustelikin innoissaan, milloin Khadar Ayderus Ahmedin seuraava elokuva nähdään valkokankaalla. Hän paljasti saapuneensa Suomeen kotipaikaltaan Pariisista nimenomaan kuvatakseen lyhytelokuvan, joten odotus ei tule olemaan pitkä!

Ohjaajaklubilla 4. toukokuuta Khadar Ayderus Ahmed ja Arttu Peltomaa.

Uusimmat julkaisut