ELOKUVAOHJAAJA – ALLEKIRJOITA UUSI TEKIJÄNOIKEUSSOPIMUS!

TÄMÄN KIRJEEEN TARKOITUKSENA on kannustaa SELOn jäseniä allekirjoittamaan uusi tekijänoikeussopimus. Tekijänoikeussopimus laajentaa niitä valtuuksia, joita tekijä on aiemmin antanut Kopiosto-valvontavaltakirjalla. Uusi tekijänoikeussopimus korvaa siis tekijän aiemmin tekemän Kopiosto-valvontavaltakirjan.

http://www.kopiosto.fi/kopiosto/palvelut_oikeudenomistajille/tekijanoikeussopimus/fi_FI/

 

MIKSI?

Digitaalisen kehityksen myötä audiovisuaalisia teoksia halutaan hyödyntää yhä laajemmin, mutta samanaikaisesti niistä halutaan maksaa tekijälle yhä vähemmän korvausta. Uusi tekijänoikeussopimus on vastalause tälle kehityssuunnalle – Tekijänoikeussopimuksen tarkoituksena on vahvistaa av-tekijöiden taloudellista asemaa ja vahvistaa tekijöiden teoksiinsa liittyvää määräysvaltaa.

Viestintämarkkinalain uudistuttua vuonna 2011 on avautunut uusia tekijänoikeuskorvauksen piiriin tulleita esitysmuotoja. Vanha Kopiosto-valtakirja puree yhä hyvitysmaksuihin ja opetustallennuksesta maksettaviin korvauksiin, mutta uusi tekijänoikeussopimus tuo sopimuksen piiriin uusia alueita.

Uusi tekijänoikeussopimus pyrkii saamaan korvausten ulottuville mm. niiden kanavien tv-ohjelmien edelleenlähettämisen, joita uuden lain mukaan ei koske ns. jakeluvelvoite. Nämä ovat Sub, Ava, JIM, LIV, TV5 ja 6.  Näiden kanavien edelleenlähettämistä ohjelmista tulisi  lain tulkinnan mukaan maksaa oikeudenhaltijoille korvauksia. Näin ei kuitenkaan tällä hetkellä tapahdu.

Toinen uusi asia liittyy televisio-ohjelmien julkiseen esittämiseen. Televisiota katsotaan yli 30.000:ssa julkisessa tilassa, kauppakeskuksista parturi-kampaamoihin ja erilaisiin vastaanotto- ja odotustiloihin. Julkisesta esittämisestä saavat musiikin oikeudenhaltijat jo nyt korvauksia Teoston ja Gramexin kautta, mutta liikkuvaa kuvaa edustavat tekijät voivat saada korvauksia vain uuden tekijänoikeussopimuksen kautta.

Uudella tekijänoikeussopimuksella huomiodaan myös av-teosten uudet käyttötavat, mm. verkkotallennuspalvelut.

 

MITEN?

Tekijänoikeussopimus solmitaan tekijän ja SELOn välillä. SELO kerää jäseniltään yksinoikeuksia määrätyillä alueilla ja kerättyjen yksinoikeuksien hallinnointi siirretään edelleen Kopiostolle. Kopiosto valvoo tekijän etuja, lisensoi teosten käyttöoikeuksia ja kerää sekä tilittää korvaukset tekijöille.

Kopiosto toimii av-tekijöiden edustajana neuvotteluissa uusilla teoksen massakäyttöalueilla. Neuvottelut eivät ole helppoja, joten rahaa ei ole odotettavissa ihan heti. Kopiosto on kuitenkin resursseineen yksittäisiä tekijöitä tai tekijäjärjestöjä vahvempi neuvottelukumppani ja sillä on enemmän momenttia saada aikaan tuloksia neuvottelupöydässä. Mitä enemmän Kopiosto saa jäsenjärjestöjensä keräämiä sopimuksia, sitä vahvempi on sen neuvotteluasema.

Sopimus on syytä allekirjoittaa heti, sillä sen allekirjoittamishetkestä alkaen voidaan korvauksia hakea takautuvasti. Sopimuksen solmimista edeltävällä ajanjaksolle ulottuvaa takautuvaa vaikutusta sillä ei ole. Jos siis olet luovuttanut aikaisemmin sopimuksessa kyseessä olevat oikeudet tuottajalle, tämä voi käyttää näitä oikeuksia huolimatta myöhemmin sopimastasi tekijänoikeussopimuksesta.

Kun olet tehnyt tekijänoikeussopimuksen, et voi jatkossa luovuttaa samoja oikeuksia enää tuottajalle. Sinun tulee silloin käyttää SELO:n sopimusmallia tai huolehtia, että sopimukseen kirjataan oikeuksista seuraavasti: ”Ei koske niitä oikeuksia, jotka tekijä (= sinä itse) on luovuttanut Suomen Elokuvaohjaajaliitto SELO ry:lle.” Työsopimusta tehdessäsi voit kääntyä asiassa liiton toiminnanjohtaja Janne Pellisen tai Kopioston lakimiesten puoleen.

 

TUOTTAJIEN JA TELEVISIOYHTIÖIDEN REAKTIOT TEKIJÄNOIKEUSSOPIMUKSEEN

Miten sitten tuottajat ja televisioyhtiöt ovat suhtautuneet uuteen tekijänoikeussopimukseen? Indie-tuottajien oma tekijäjärjestö Tuotos keräsi jäsenyrityksiltään jo vuotta ennen Kopioston nyt aloittamaa kampanjaa vastaavat yksinoikeudet itselleen, helpottaakseen näistä oikeuksista tv-yhtiöiden kanssa käytäviä neuvotteluja. Tämä ei kuitenkaan johtanut toivottuun lopputulokseen. Nelonen Media ja Sanoma Entertainment Finland ryhtyivät boikotoimaan niitä tuottajia, jotka olivat siirtäneet oikeutensa Tuotokselle.

Tuotoksen kannalta yhteistyö Kopioston kanssa tuo selvästi uusia mahdollisuuksia. Käytännössä tuottajienkin asemaa auttaa nyt se, että Kopiosto vahvempana osapuolena ryhtyy neuvotteluosapuoleksi. Se saattaa tuoda Tuotoksellekin tilaisuuden laukaista boikotti ja saada korvauksia niistä oikeuksista, joita jää jäljelle vielä tämän tekijänoikeussopimuksen ulkopuolelta. Näitä ovat mm. tämän sopimuksen allekirjoittamista edeltäneen ajan yksinoikeudet ja tietyt ulkomaiset oikeudet.

Lisäksi tuottajien edun mukaista on, että jatkossa Kopioston avulla televisio-ohjelmien julkinen esittäminen saadaan tekijänoikeuskorvausten piiriin.

Televisioyhtiöiden reaktiot ovat olleet moninaisia. Tilanteeseen vaikuttaa osaltaan epävarmuus ja tietämättömyys uudesta tilanteesta. Selvää on tietysti se, että uusi tekijänoikeussopimus tarkoittaa paitsi korvausten saamista, niiden maksamista.

 

MITEN ALLEKIRJOITAN TEKIJÄNOIKEUSSOPIMUKSEN?

Kopiosto huolehtii jäsenjärjestöjensä puolesta tekijänoikeussopimusten keräämisestä sekä jatkossa yksinoikeuksien hallinnoinnista eli korvausten tilityksistä ja tekijän edunvalvonnasta.

Vie sinäkin omalta osaltasi av-tekijöiden edunvalvontaa eteenpäin ja allekirjoita uusi tekijänoikeussopimus osoitteessa:

http://www.kopiosto.fi/kopiosto/palvelut_oikeudenomistajille/tekijanoikeussopimus/fi_FI/

Allekirjoitus tapahtuu pankkitunnuksilla. Tarvittaessa voit tehdä siellä sopimuksen useassa tekjänominaisuudessa valitsemasi jäsenjärjestön kanssa. Ohjeet sivuilla ovat selkeät.

 

Terveisin,

SELOn hallitus & toiminnanjohtaja Janne Pellinen

Uusimmat julkaisut