LAATUTUEN HAKUOHJEET JA AIKATAULU OVAT MUUTTUNEET!

Valtion elokuvataidetoimikunta on uudistanut elokuvan laatutuen hakuohjetta, myöntöperusteita ja hakuaikaa.

Tukimuoto joutui perusteelliseen tarkasteluun aiemmin syksyllä, jolloin kulttuuriasiainneuvokset Leena Laaksonen ja Marjo Mäenpää Opetus- ja kulttuuriministeriöstä sekä Taiken taiteen tukemisen vastuunalueen päällikkö Esa Rantanen kutsuttiin mukaan taidetoimikunnan kokoukseen.

Tilaisuudessa todettiin, että laatutuki puoltaa paikkaansa vertaisarvioon perustuvana tuotantoavustuksena. Taidetoimikunta voi kuitenkin itse määritellä tarkemmat ohjeet hakemiselle ja määritellä myös uudet perusteet sen myöntämiselle.

Näin sitten tapahtui.

Uudet hakuohjeet ovat nyt nähtävillä taiteen edistämiskeskuksen sivuilla  (http://www.taike.fi/web/elokuvataide/apurahat-ja-avustukset/-/stipend/viewStipend/11017).  Niissä on selvitetty myös ne perusteet, joita taidetoimikunta käyttää jatkossa hankkeita arvioidessaan.

Selon jäseniä ilahduttanee, että uudet jakoperusteet suosivat nyt enemmän taiteellisen työryhmän jäsenten huomioimista.

Uutta on se, ettei pelkkä valmistunut elokuva tai muu kuvatallenne riitä päätöksenteon perusteeksi, vaan tuotantoyhtiöltä vaaditaan myös tuen käyttösuunnitelma. Toimikunta arvioi erityisesti käyttösuunnitelmasta “hakemuksen perusteena olleen teoksen taiteellisen työryhmän huomioimista ja sen taiteellisen toiminnan jatkuvuutta”.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että laatutuen hakija eli tuottaja tekee tiettäväksi, mikä osa mahdollisesti saatavasta avustuksesta käytetään elokuvan työryhmän jäsenten palkkioihin aiemmassa tai tulevissa hankkeissa.

Se mikä EI ole muuttunut on, että laatutuki on edelleen tuotantoyhtiölle maksettavaa avustusta, erotuksena taiteilijoille myönnettävistä apurahoista. Laatutukea ei siis muutettu työryhmän “laatupalkinnoksi”, jollainen tämä tukimuoto joskus on ollut. Nykyisessä EU-säädösten todellisuudessa paluu palkitsemiseen ei olisi ollut mahdollistakaan.

Avustus kohdistuu tuotantoyhtiölle uuden tuotannon kehittämiseksi, mutta tuottaja “voi käyttää osan saamastaan avustuksesta hakemuksen perusteena olevan teoksen tuotantoryhmän kuluihin.” Käyttösuunnitelma ratkaisee.

HUOM! Laatutukea myönnetään tästedes kuluneena kalenterivuonna julkisen ensi-esityksensä saaneille elokuville! Ensimmäisellä kerralla mukana ovat 1.6.-31.12.2013 ensi-esityksensä saaneet elokuvat, joiden perusteella tehdyt hakemukset on lähetettävä elokuvataidetoimikuntaan 31.1.2014 mennessä!

Laatutuen tarkoituksena on kohottaa kotimaisen elokuva- ja muun kuvaohjelmatuotannon laatua ja monipuolisuutta. Elokuvataidetoimikunta pyrkii siksi myös nostamaan laatutuen julkisuusarvoa. Laatutuet julkistetaan jatkossa yhteistyössä Tampereen Elokuvajuhlien ja Tampereen kaupungin kanssa.

Taidetoimikunta kutsuu tuen julkistustilaisuuteen myös laatutuen saaneiden teosten ohjaajat. Tuottajat voivat halutessaan kutsua paikalle myös muita teoksen onnistumisen kannalta olennaisia työryhmän jäseniä.

Ensimmäisen kerran uusia laatutukia juhlistetaan 7.3. 2014 Tampereen raatihuoneella.

 

Heikki Kujanpää
Selon hallitus
Valtion elokuvataidetoimikunta

Uusimmat julkaisut